De Maas… een rivier met vele gezichten
In de zomer hebben we plezier op het water en genieten van de mooie natuur langs de oevers. Voor anderen is het hun broodwinning of een kwade vriend die uit zijn oevers treed in de winter.
De Maas is een belangrijke rivier die door ons Limburgse landschap slingert, wat weten we hier eigenlijk van?
Waar ontstaat de Maas eigenlijk?
De Maas ontspringt in Pouilly-en-Bassigny een natuurgebied, aan de noordflank van het plateau van Langres, in het noordoosten van Frankrijk en stroomt naar de Noordzee. De bodem in dit gebied bestaat uit een poreus gesteente waar veel water in verzameld. Hierdoor ontspringen veel bronnen en wellen in dit gebied. De bron van de Maas wordt met een monument aangegeven, een punt dat elk jaar door vele toeristen bezocht wordt. De Maas is hier nog niet de brede rivier zoals wij haar bij ons kennen, het is nog maar een bescheiden sloot. In het verloop van de Maas sluiten vele stroompjes zich aan waardoor deze als snel breder wordt.
Een grillige en vaak ondiepe rivier
De Maas is een regenrivier en wordt onder anderen gevoed door de regen en de sneeuw. Dit kan van een kleine rustige stroom een kolkende rivier maken. Dit kan van de rustige Maas een snel stromende, kolkende rivier maken. De Maas kan hierdoor onbevaarbaar worden als het water te hoog of te laag staat.
De omwonende van de Maas zijn helaas maar al te bekend met de grilligheid van de rivier. Meer dan eens hebben ze met zandzakken voor hun deur het water buiten proberen te houden.
De bedding van de Maas is op sommige plaatsen erg smal en kan bij hoog water tot overlast leiden. Daarom worden deze versmalling opgelost door de bedding ongeveer 4 meter te verlagen, waardoor het water minder hoog komt te staan. De werken verhogen de algemene veiligheid bij hoog water aanzienlijk, aangezien er meer dan 10.000 mensen wonen in een gebied dat onder het huidige waterpeil ligt. Meer informatie hierover vind je hier.
De Grensmaas
De Grensmaas is het ongestuwde Maastraject tussen Maastricht-Borgharen en Kinrooi. Over dit beperkte traject vormt de Maas een snelstromende, onbevaarbare rivier die zich een weg baant over ondiepe grindbanken. De Maas in het Zuid-Limburgse heuvellandschap maakt geologisch gezien deel uit van het Ardenner massief maar heeft een geheel eigen karakter. Vanuit de Ardennen nam de rivier vele grote keien, grind, klei en zand mee. Dit heeft met name in Limburg voor een grindgebied gezorgd. Deze worden tot op de dag van vandaag ontgonnen waardoor de Maasplassen zijn ontstaan zoals de Spaenjerdplas. Wil je meer weten over het ontginnen kijk dan hier.
Plezier op het water
De Maas levert buiten de problemen van hoogwater ook veel plezier op. De watersport heeft zijn opmars gemaakt in Limburg, je hoeft niet meer naar kust of Friesland (NL) te rijden om te kunnen watersporten.
Op de Maas en zijn plassen kan je vissen, varen, zeilen, suppen, kitesurfen, kajakken enz. Naast de plassen is er een mooi natuurgebied ontstaan om te wandelen en te fietsen. Er is voor ieder wat wils.
De Maasplassen is een hele mooie omgeving om vakantie te vieren in eigen land of net over de grens. België en Nederland zijn namelijk beide verbonden door dit mooie natuurgebied.
Om je een goed idee te geven wat er allemaal te doen is in de omgeving heb ik hier enkele mooie filmpjes en links voor je verzameld.
Filmpje Maasvallei Rivierpark
Filmpje VVV Midden Limburg
Tips Natuurmonumenten
Bronnen:
– Moeder de Maas, Mariet van Stratum
– belbag.be
– hln.be